Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Leg het vast!

Geplaatst op: 13-12-2021, 09:13:14

In een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam ging het om de erfenis van een man zonder kinderen.

Samen met zijn partner was hij twee keer bij de notaris geweest. Die had vervolgens een ontwerp-testament opgestuurd. In een derde bijeenkomst heeft de notaris dat ontwerp toegelicht aan de man en zijn vriendin. Maar er is toen geen definitieve akte getekend.

De man overlijdt plotseling. Omdat hij geen testament had, gaat zijn vermogen naar zijn familie, in dit geval zijn broers en zussen. Zijn vriendin krijgt dus niets.

De vriendin is hier niet blij mee en vraagt de rechter te verklaren dat zij toch enig erfgename is. 

Helaas voor haar is het zo dat een testament in Nederland altijd via een notariële akte moet worden vastgelegd. Er zijn maar een paar situaties waarin een uiterste wil toch rechtsgeldig is, ook al is die zonder notaris opgesteld. Maar dat is in noodsituaties zoals oorlog of watersnoodrampen.

De vriendin was van mening dat in deze situatie de rechter kon beslissen dat de laatste wens van de overledene was om haar tot zijn enige erfgename te benoemen. Tenslotte was door de notaris een concept-testament opgesteld waaruit dit bleek.

Jammer genoeg voor haar gaat de rechter hier niet in mee, onder andere omdat zij bij alle besprekingen aanwezig was geweest. Wellicht zou de man de notaris iets anders hebben verteld als zij er niet met haar neus bovenop had gezeten.

Kortom: een testament is dus pas rechtsgeldig als de akte bij de notaris getekend is.

Bron: column van 11 december 2021 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina